torsdag 15 maj 2014

Arancini med ragu

Idag besöker vi Sicilien i köket. Arancini brukar oftast göra som små runda bollar, fyllda med mozzarella och parmaskinka. Jag är speciellt förtjust i den krispiga ytan, som frasar när man biter i dem. Dessa något större mättar en hel hord av gäster. Två stycken räcker som en hel måltid!!!

Arancini med ragu – 15 st

Ris
500 g risottoris
½ tsk salt
1,2 liter vatten
3 äggulor
1 påse saffran (0,5 gram)
100 g riven parmesan/pecorino
25 g smör

Fyllning 
½ gul lök
150 g köttfärs
1 dl rött vin
40 g tomatpuré
1½ dl vatten
½ tsk salt
svartpeppar
80 g gröna ärter
100 g gräddost

Panering
2 vispade ägg
200 g ströbröd
1 l neutral olja

Koka riset i lite saltat vatten. Vispa äggulor och saffran och låt stå så att saffranet löser sig. Tärna smöret och riv parmesanen fint. Häll upp riset i en stor vid skål och häll på äggulor och saffran. Rör om. Vänd ner smör och riven parmesan och rör tills smöret har smält helt. Lägg skålen i ett kallt vattenbad så att riset svalnar fortare, så att du kan hantera det med händerna. 

Stek den finhackade löken i lite smör eller olja. Tillsätt köttförsen och bryn. Häll på det röda vinet och låt ragun koka utan lock tills vinet nästan har avdunstat helt. Vänd ner tomatpuré och låt stekas lite kort. Häll på vattnet och rör ut ordentligt. Salta och peppra och låt puttra på låg värme i ca 10-15 minuter. Häll på de frusna ärterna, locket på och ställ åt sidan i 5 minuter, tills ärterna blir klara.

Skär gräddost i små kuber. Ställ fram alla ingredienserna för att montera dina arancini.

Dela upp riset i 15 små högar, så att du redan från början vet hur stora arancini du skall göra. Ta en risklick och forma till en boll i handen och platta till. Lägg på några kuber gräddost, en rågad tesked ragu och stäng igen genom att krama försiktigt. Se till att pressa med andra handen underifrån så att varje arancino får en stabil botten att stå på. Forma dem konformade. 

Vänd arancini i vispat ägg och rulla försiktigt i ströbröd. Värm oljan till 175°C och ställ ner dem i oljan med botten först. Låt friteras lite kort, så att botten blir stadig. Använd gärna en lite större kastrull än vad jag gör här, så att hela topparna ligger under olja. Ta upp arancini ur olja med hålslev och låt droppa av på papper. Servera dem som förrätt helt varma eller rumstempererade.

Receptet är hämtat härifrån.