onsdag 5 mars 2014

Risotto frutti di mare

En välsmakande rätt från havet sitter aldrig fel. Första dagen på fastan innebär fasta för oss katoliker och detta blir bra nog skulle jag tro. Jag gillar en sådan här god risotto både sommartid och vintertid. Växla gärna skaldjuren: kräftor, vongole, pilgrimsmusslor...

Risotto frutti di mare - 4-5 port

1 gul lök
3 dl risottoris
6 dl fiskbuljong
½ dl vitt vin
1 msk hackad persilja
5 bläckfiskar
10 musslor
½ kg räkor

Tillaga musslorna enligt receptet här. Du behöver inte ha i lök och kryddor. Ta ut musslorna ur sitt skal och rensa bort skägget. Rensa bläckfisken enligt tillvägagångssättet här. Skär kropparna i ringar och stek den krispig i en stekpanna i lite olja. Skala räkorna och ställ åt sidan.

Ta fram en kastrull och stek den hackade löken glansig på svag värme. Tillsätt riset och stek det lite lätt.

Börja tillsätta buljong + vin lite i taget. Låt riset suga upp vätskan innan du tillsätter mer. Rör hela tiden.
Risotton behöver koka ca 20 minuter under omröring. Rör riset och låt det suga upp det mesta av vätskan. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner musslor, bläckfisk och räkor. Dekorera med persilja och ringla gärna över lite olivolja.