söndag 16 februari 2014

Äppelbröd

De här små bröden är inte bara söta som äpplen, de är fantastiskt goda också. Har man överskott av äpplemos hemma är detta perfekta receptet att använda det i. Måste provas!

Äppelbröd - 2 runda bröd

300 g levain
300 g äpplemos
500 g vatten
100 g råg
900 g vetemjöl
15 g salt

Se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen.

Knåda ihop alla mjölsorterna med vatten,  äpplemos, salt och levain och låt degen autolysa (vila) i en timma. Knåda degen (se filmsnutt med fransk knådmetod här). Olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 3 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma.

Dela degen i två delar och forma till två boules och låt den gärna jäsa i jäskorg i 1½-2 timmar i rumstemperatur. Ugnen värmer du till 250°C.

Stjälp upp brödet på en het plåt i ugnen, eller på en het baksten och snitta ett snyggt snitt rakt över. Se till att det finns vatten i en ugnsfast form i botten på ugnen, som sprider ånga. Brödet bakar du ca 30 minuter och det skall vara ca 92-96°C inuti när det är klart, mät gärna med en termometer.