måndag 27 januari 2014

Hamburgerbröd med levain

Ni har fått hamburgerbröd med tomatkross och hamburgerbröd med jäst. Här kommer nu hamburgerbröd med levain. Jag har i lite grahamsmjöl för att få dem lite matigare, detta kan ersättas med vetemjöl om du vill ha vanliga vita bröd.


Fiberhamburgerbröd med levain – 20 st

300 g levain
500 g vetemjöl
150 g grahamsmjöl
650 g ljummen mjölk
20 g salt
50 g smör

Slurry
1 msk mjöl
3 msk vatten

Topping
2 tsk sesamfrön
2 tsk krossade linfrön

Se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen.

Knåda ihop mjölet med vätskan, salt och levain och låt degen autolysa (vila) i en timma. Knåda degen (se filmsnutt med fransk knådmetod här). Olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 3 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma.

Forma runda bullar. Lägg dem glest på en plåt. Sikta över lite mjöl, så att bakduken inte fastnar i degen. På bakduken skall du placera en platt bricka med en 2 kilos tyngd på. Detta gör att bullarna blir tillplattade och jäser utåt, istället för uppåt. Efter ca 30-40 minuters jäsning ser de ut som små ostar. Pensla med den ihopvispade slurryn. Strö på sesamfrön och in med dem i ugnen på 225°C. Baka i 15-17 minuter.