onsdag 1 januari 2014

Challah

Jag vill inleda året med ett riktigt gott bröd, nämligen det judiska Challah brödet, som äts på sabbaten och högtiderna. Challah brödet är ett flätat bröd och här gäller det att hålla tungan rätt i mun. Jag valde att göra en sex-fläta, för att få ett riktigt snyggt och högt bröd. Självklart kan man fläta en vanlig tre-fläta. Vill du ha lite utmaning, kan du kika på den här detaljerade videon som visar hur man flätar en sex-fläta.

Challah - 3 limpor

400 g levain
30 g salt
4 ägg (200 g)
700 g vatten
75 g olivolja
1½ kg vetemjöl

Topping:
1 ägg
1 msk valfria frön

Se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen.

Vispa ihop äggen och väg dem. Totalt behöver du 900 g vätska + olivoljan. Väger dina ägg lite mer - minskar du på vattnet och tvärtom. Knåda ihop mjölet med vätskan, olivolja, salt och levain och låt degen autolysa (vila) i en timma. Knåda degen (se filmsnutt med fransk knådmetod här). Olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 3 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma.

Dela degen i tre delar och forma flätade bröd. Låt jäsa 1½-2 timmar i rumstemperatur. Ugnen värmer du till 250°C. Pensla bröden med ägg och strö på sesamfrön, vallmofrön, eller annat som lockar.

Skjutsa in bröden på en het plåt i ugnen, eller på en het baksten. Se till att det finns vatten i en ugnsfast form i botten på ugnen, som sprider ånga. Bröden bakar du ca 35-40 minuter och de skall vara ca 92-96°C inuti när de är klara, mät gärna med en termometer.