lördag 25 januari 2014

Brytbröd


Är inte brytbrödet det ultimata familjebrödet? Här kan man använda vilken bröddeg man vill och skjuta ihop bullar, så man får ett stort bröd. Perfekt att förbereda till en bjudning och själklart kan man forma olika mönster med bullarna - hjärtformat kanske?

Brytbröd - 19 bullar

25 g jäst
1 kg mjöl
650 g vatten
10 g salt

Smula jästen och häll på ljummet vatten. Knåda ihop mjölet med vätskan och saltet. Knåda degen (se filmsnutt med fransk knådmetod här). Olja in degen lätt och låt jäsa i rumstemperatur ca 40 min.

Dela degen i 19 lika stora bitar. Runddriv bullarna och lägg ut dem på ett bakplåtspapper. Börja med bullen i mitten och lägg sedan ytterligare 6 bullar runt och avsluta med de sista 11 bullarna. Lägg inte bullarna för tätt, ca 1 cm mellan bullarna kan vara bra. Bröden kommer expandera både under jäsningen och bakningen. Låt jäsa 30 min i rumstemperatur. Ugnen värmer du till 225°C.

Skjutsa in bröden på en het plåt i ugnen. Se till att det finns vatten i en ugnsfast form i botten på ugnen, som sprider ånga. Bröden bakar du ca 30 minuter och de skall vara ca 92-96°C inuti när de är klara, mät gärna med en termometer.