söndag 1 december 2013

Vinglögg med glöggessens

Julstressen har officiellt börjat i och med första advent. Idag bjuder jag därför på ett recept, som kräver lite vila och tar lite tid och du behöver typ...inte göra någonting under tiden som du väntar. Bra va? Kryddningen kan man variera lite som man vill, men i huvudsak används dominerande kryddor, så överdriv inte med någon av dem.
Vinglögg med glöggessens - lite drygt 1 liter

Glöggessens
5 g pomerans (skalet)
10-12 g kanelstång
5 g kardemummakärnor
2 tsk nejlikor
(1 liten stjärnanis)
25 g färsk skivad ingefära
3 dl cognac


Ta fram en glasburk och häll väg upp alla kryddorna i den. Häll på cognacen, locket på och låt stå 1-2 veckor och dra. Essensen kommer mörkna märkbart. Sila och förvara mörkt och svalt. Essensen räcker till 2-3 liter vin.

Vinglögg
1 liter rödvin
100-150 g socker
1-1½ dl glöggessens
Häll vinet över sockret och låt dra över natten. Blanda vinet med 1-1½ dl glöggessens. Låt stå ca 1 vecka. Värm glöggen, men se till att den inte kokar och tappar all alkohol. Den här glöggen skall man bli lite varm av. Smaka av sötman och servera med lite russin och mandlar.