torsdag 19 december 2013

Stekt gås med äppelsås

Bästa bjudrätten till jul är definitivt stekt fågel av något slag. Förra året blev det anka och i år satsar vi på gås. Det är praktiskt att stoppa in en fågel i ugnen som mer eller mindre sköter sig själv, så kan man ägna sin dyrbara tid på annat. Stek fågeln på låg värme, så blir den saftig och härlig.

Stekt gås med äppelsås

1 gås, ca 5 kg
salt
peppar
2 gula lökar
2 äpplen

Titta igenom fågeln noga. Dra bort alla fjädrar, som ev. finns kvar. Ta ut kråset. Skär bort gumpen. Salta och peppra fågeln. Skala löken, samt klyfta både lök och äpple. Fyll fågeln med lök och äppe. Stäng igen öppningen med tandpetare, eller steksnöre. Ställ gåsen i ugnen på 150°C och låt stekas ca 5 timmar.

Ös gärna gåsen med fettet. Sista timmarna kommer gåsen släppa sin köttsaft. Denna sky sparar du till en härlig sås. Sista halvtimman kan du dra upp värmen till 200 grader för att få vacker färg på skinnet. Vänd gärna gåsen med ryggen uppåt någon gång under stekningen så att ryggen blir vackert stekt.

 Fettet häller du av från plåten. Här fick jag ihop 1½ liter gåsfett. Detta silar du och häller upp i ren glasburk. 
Förvara i kylen och använd till stekning, pastejer mm.

Äppelmossås

500 g äpplen
3 dl vatten
30 g socker

Skala äpplena och skär dem i mindre bitar. Låt koka upp i en kastrull ihop med sockret och delar av vattnet. Späd såsen allt eftersom med vatten tills du får en konsistens du är nöjd med. 3 dl vatten brukar räcka. Du kommer få  koka äpplena ca 20-30 min. Mixa med en stavmixer och späd med vatten. Koka gärna upp igen så att såsen kokar ihop ordentligt.

*

Sås:
5 dl sky från stekningen
3 msk mjöl
½ dl kallt vatten
1 dl grädde
1 msk svartvinbärsjuice

Sila skyn. Gör en toppredning av mjölet och vattnet och tillsätt till den kokande skyn. Koka tills det har tjocknat. Späd med grädde, smaksätt med svart vinbärssaft. Var försiktig med att salta. Skyn kommer nog vara lagom salt eftersom gåsen blivit ordentligt saltad.