onsdag 11 december 2013

Saffransbullar - Lussebullar

Den här veckan har 8-åringen fått i hemläxa att baka, eller laga något hemma att bjuda familjen på. Vi passade på att göra Lussebullar, för fredagen är snart här. Lite idéer behövde vi till att göra olika roliga modeller av dem och de flesta hittade vi i Vår Kokbok. Bullarna blir väldigt saftiga och mjuka, Lucia själv hade inte kunnat baka dem bättre ;)
Lussebullar - 20 st katter

Saffransdeg med jäst
25 g jäst
450 g fingervarm mjölk
½-1 g saffran
5 g salt
150 g socker
750 g vetemjöl
125 g mjukt smör

Topping
1 ägg
1 näve russin
Värm mjölken till fingervarmt. Häll lite av mjölken över jästen och rör så att det löser sig. Häll på resten av mjölken och tillsätt saffran, socker och salt. Tillsätt mjölet och knåda till en deg. Tillsätt det mjuka smöret. Knåda ordentligt på bakbordet så att degen blir smidig och elastisk. Låt degen jäsa övertäckt i ca 1-1½ timma. Få inte för dig att smälta smöret. De mest saftiga och luftiga bullarna får man av att man knådar in smöret.

Forma dina bullar till allt du kan komma på och stick in russin där du tycker att det passar. Låt jäsa 30 minuter. Pensla bullarna med vispat ägg. Grädda bullarna i ugnen på 200°C i ca 20-30 minuter, beroende på storlek.
Fjäril
Farfars mustasch (farfar har inte riktigt en så här stor)
 
 Visst har 8-åringen varit duktig?
Önskar er en härlig Lucia!