fredag 1 november 2013

Lins & kikärtsbiffar

I och med att övriga familjemedlemmar vägrar äta helvegetariskt en dag i veckan (ett försök jag gjorde för något år sedan, som resulterade i att det skreks efter kött), så försöker jag ta med vegetariskt i lunchlådan då och då istället. Det passar bra när man vill testa lite nytt och samtidigt kan man göra lite mindre portioner ifall det inte skulle bli såååå gott. Men det här med att laga olika mat till alla i familjen är jag egentligen emot. Kikärtor tillhör mina favoriter och goda blev även biffarna.
Lins & kikärtsbiffar - 6 st (3 lunchlådor)

100 g kikärtor
50 g gröna linser
1 riven lök
1 riven vitlöksklyfta
1 ägg
3/4 dl ströbröd
1 nypa spiskummin
svartpeppar
salt
+½ dl ströbröd

Börja med att blötlägga kikärtorna och linserna var för sig, minst över natten. Gröna linser behöver egentligen inte blötläggas, men de blir klara något fortare om man gör så. 150 g torkade kikärtor och linser blir efter blötläggningen och kokningen 400 g tunga - bara så ni vet om ni vill använda konserverade.

Skölj både kikärtor och linser var för sig. Låt kikärtorna koka på låg värme ca 30 minuter. Häll ner linserna och låt koka med ca 15 minuter. Ställ kastrullen med kokvattnet i ett kallt vattenbad och låt allt svalna. Man gör så här för att skalet inte skall lossna från kikärtorna.

Mixa bönor och linser till en smet.

Tillsätt ägg, ströbröd och kryddor. Rör om ordentligt.

Forma 6 st biffar, gör dem inte för tunna för då går de lätt av. Vänd biffarna i lite ströbröd, detta kommer ge dem en krispigare yta och stek dem i en stekpanna med lite olja.

Servera med sallad, ajvar, tzatziki, eller Baba Ganoush till.