onsdag 20 november 2013

Fläskfilé och sparrispaj

När jag serverade den här rätten häromdagen utropade min man: "Det var inte igår". Nej, det var det verkligen inte. Fläskfilé med sparris och pajtäcke hör till 80-tals klassikerna, som dog ut någongång på 90-talet. Och varför dog rätten ut? Det kom vi på i slutet av måltiden: mastigt, smörigt och gräddigt, en riktig kaloribomb. Vi orkade inte röra oss efter måltiden. Tänk vad annorlunda man äter på 2010-talet, att man glömmer att man faktiskt åt den mastiga 80-tals maten till vardags.

Fläskfilé och sparrispaj - 4-5 port

1 fläskfilé
1 stor gul lök
salt
peppar

Gratängsås:
25 g smör
3 msk mjöl
ca 360 g vit sparris på burk
(ca 2 dl vätska)
4 dl grädde
+ 1 dl vatten
salt
peppar

Pajdeg:
100 g smör
180 g mjöl
1 nypa salt
2 msk vatten

Börja med pajdegen. Knåda ihop ingredienserna och ställ degen i kylen i 30 min.

Skär fläskfilén i skivor och lägg i botten på pajformen. Stek den hackade 
löken mjuk och glansig och fördela över köttet. Salta och peppra.


Låt sparrisarna rinna av och fördela dem över löken och köttet. Spara spadet till gratängensåsen.

Smält smöret och rör ut mjölet. Häll på sparrisspad, vatten och grädde och låt koka upp och sjuda i 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Kavla ut pajdegen och klä pajformen med den. Dekorera gärna efter eget tycke.

Baka pajen på 200°C i 30 min.

Servera med ris och en massa grönsaker.