söndag 17 november 2013

Fisk- och skaldjursgratäng

Denna familjefavoriten har barnen efterfrågat i flera veckor. När jag serverar den blir det aldrig en smula över. Tunna fiskfiléer av plattfisk funkar utmärkt, eller så använder du någon vit fast fisk, som kummel, bleka, torsk mfl.

Fisk- och skaldjursgratäng 4-5 pers

750 g fisk
salt
peppar

Gratängsås:
25 g smör

1 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
1 dl buljong fisk/skaldjur
3 dl grädde
salt
vitpeppar
1 msk dill

Mos:
1 kg mospotatis
1 dl mjölk
2 ägg
salt
vitpeppar

Topping:
1 näve skalade räkor
1 näve riven parmesanost

Börja med gratängsåsen. Smält smöret och vispa i mjölet. Häll på vin, buljong och grädde. Låt koka upp och låt sjuda 3 minuter. Smaka av med salt, peppar och dill.

Skala och koka potatisen tills den är helt mjuk. Pressa den genom en potatispress så att den blir luftig och slät. Häll på mjölk och 2 ägg och vispa. Krydda med salt och peppar.

Fyll en spritspåse med moset och sätt på en stjärntyll. Smöra din form (jag använder en som är 35x26 cm) och spritsa ut små stjärnor av moset.

Lägg fisken i mitten, salta och peppra. Häll på gratängsåsen. In med formen i ugnen i 20 min på 225°C. Ta ut formen, strö på räkorna och toppa med parmesanost. Höj temperaturen till 250°C och låt gå 5 minuter till eller tills gratängen har fått fin färg.

Räkorna läggs i sent för att inte bli torra och sega.