fredag 25 oktober 2013

Syrade rödbetor

Att mjölksyra rödbetor är svårt, kanske går det bäst om man har lika delar av rödbeta och något annat som innehåller rätt sorts socker, som får mjölksyrebakterierna att vilja föröka sig. Mjölksyrebakterier vill nämligen ha fruktos och glukos, men i rödbetor finns det sackaros.* Av denna anledningen petar jag in både skivat äpple och skivad lök, men det bubblar inte lika glatt i dessa burkar, som de gör i mina andra.



















För att vara säker på att det verkligen blir några inlagda rödbetor, har jag även gjort en vanlig inläggning med ättika. Nedan följer tillvägagångssättet för båda.

Mjölksyrade rödbetor

500 g rödbeta
500 g vatten
15 g salt
1 lagerblad
1 litet äpple
1 liten gul lök
1 svartvinbärsblad

Koka rödbetorna med skalet på. Låt svalna och skala dem. Skiva dem fint och varva i en steriliserad glasburk ihop med skivat äpple och lök.

Koka upp vatten och salt och låt svalna till rumstemperatur. Var noga med att använda lagom med salt - 2 % i hela burken.* Vid en salthalt om 6% kan mjölksyra inte längre bildas.**
 

 


Låt stå i rumstemperatur. Efter bara ett par dagar bör det bubbla i burkarna. Pressa ner grönsakerna i burken för att få ut så mycket luft som möjligt och fyll hela tiden på med ny saltlake. Burkarna förvaras i rumstemperatur i 2 veckor och flyttas sedan till kylskåpet. Rotfrukter behöver 6-8 veckor på sig innan man kan äta dem.


Följ detaljerade instruktioner här.

*

Ättikssyrade rödbetor brukar alltid var för söta. Den här rotfrukten är redan söt som den är, så jag hoppar helt över socker i den här lagen och förlitar mig på att rödbetan tillför detta själv.

Ättikssyrade rödbetor

500 g rödbetor
500 g inläggningsättika
15 g salt
1 lagerblad

Koka rödbetorna med skalet på. Låt svalna och skala dem. Skiva dem och lägg upp i steriliserade burkar. Koka upp inläggningsättika med salt och lagerblad och häll över rödbetorna. Locket på direkt.

Övriga instruktioner hittar du här.

*Karin Bojs: Syra själv
**Anneli Schöneck: Mjölksyrejäsning av grönsaker