måndag 2 september 2013

Inlagda gurkor i vassle

Det här med att lägga in grönsaker i vassle är egentligen inget jag vill förespråka. Det går och det blir okej, men det smakar inte lika gott som när man låter sina grönsaker syra sig själva. Med hjälp av vasslen hoppas processen över där bakterierna tillför arom. Det är väl värt att prova och kanske passar bättre på vissa grönsaker än på andra. Visst låter jag lite luddig?

Inlagda gurkor i vassle

1 kg västeråsgurkor

ca 6 dl vassle
2 msk jodfritt salt
senapsfrön
vinbärsblad (hallonblad, ekblad, lagerblad)

Har du ingen vassle så kan du värma fil till 50°C och låta rinna av, vassle till syrningen och färskost till mackan. Eller så sätter du kall yoghurt på avrinning; labneh till maten och vassle till syrningen. Se min MEJERI mapp för fler tips.

Rengör och skiva dina grönsaker. Ställ dem i en skål ihop med något trevligt blad som ger smak och med en tyngd på som håller nere grönsakerna. Jag har en fyrkantig matlåda och lägger en assiett över. Skålen förvarar du i rumstemperatur i ca 5 dygn. Lägg gärna locket på lite löst, för snart börjar det pysa.

När det har gått 5 dagar har grönsakerna antagit en olivgrön färg. Nu skall du förvara burken helt med lock på i 15-18°C 10 dagar.

Efter 10 dagar fördelar du grönsakerna i steriliserade glasburkar och ställer in dem i kylen. Efter 4 veckor skall grönsakerna vara färdiga för konsumering. Förvara burkarna svalt och hållbarheten är ca 4-6 månader.

Processen för syrning i vassle är densamma som när man låter grönsakerna syra sig själva (mjölksyra). Men den mjölksyran som finns i grönsakerna är inte densamma som finns i vasslen, så resultatet blir inte detsamma.