tisdag 17 september 2013

Hemmagjorda hamburgerbröd

Personligen har jag inga problem med att lägga min hamburgare i en rågfralla, men det funkar inte med min make ser ni. Det skall vara mjukt och fluffigt - som burgerbröden man hittar i affären. Därför har detta receptet kommit till. Det blir mjukt och smakrikt. Jag vägrar servera butiks skräpet!

Hamburgerbröd - 16 st

1 kilo vetemjöl
650 g ljummen mjölk
20 g salt
10 g jäst
50 g mjukt smör

Topping:
20 g mjöl
40 g vatten
75 g sesamfrön

Mät upp mjölet, tillsätt lite mjölk och rör ut jästen i den ljumna mjölken. Tillsätt resten av mjölken med saltet. Knåda ihop lite lätt. Tillsätt det rumsvarma smöret och knåda in det i degen (se filmsnutt med fransk knådmetod här). Bli inte skrämd om det blir kladdigt i början, smöret sugs upp av degen på ett nafs. Låt degen jäsa i 1 timma.
Forma runda bullar. Lägg dem glest på en plåt. 
Sikta över lite mjöl, så att bakduken inte fastnar i degen.

På bakduken skall du placera en platt bricka med en 2 kilos tyngd på. 
Detta gör att bullarna blir tillplattade och jäser utåt, istället för uppåt.

Efter ca 30-40 minuters jäsning ser de ut som små ostar. Pensla med  lite mjöl som vispats upp med vatten.
Strö på sesamfrön och in med dem i ugnen på 225°C. Baka i 15-17 minuter.

Låt svalna helt under duk. Skär igenom dem innan du lägger dem i påsar och förvarar i frysen.