tisdag 9 juli 2013

Skogsbärsglass med gräddfil

Några blåbär blir det inte i år, inte här på västkusten i alla fall. Buskarna har frusit och torkat ihjäl i vintras och nu är det bara röda kvistar som står i skogen till ingen nytta. Frågan är om det ens blir några nästa år? Tur att det finns i butikernas frysar. Här kan du blanda dina bärfavoriter som du vill: blåbär, lingon, smultron, hallon och jordgubbar. Jag lät mina bär bli lite halvfrusna innan jag mixade, för att få lite krämig glass med en gång. Det är bara att frysa enligt instruktionerna för att göra kulglass.
Skogsbärsglass med gräddfil

300 g blandade bär (ovan: 50% jordgubbar/50% blåbär)
3 dl gräddfil
100 g honung
2 tsk vodka

Häll upp bär, gräddfil, honung och vodka i en bunke och mixa med stavmixer. Smaka av smeten. Behövs mer sötma, eller syra korrigerar du detta med en skvätt citronjuice och lite extra honung. Vodkan skall tydligen göra glassen mindre hård vid frysningen.

Ställ in i frysen i ca 3-4 timmar. Nu har ytan börjat frysa till ordentligt. Vispa ordentligt så att det blir en jämn kräm. Ställ tillbaka i frysen i ca 1-2 timmar. Vispa igenom igen, frys 1-2 timmar och vispa en sista gång. För över glassen till en praktisk matlåda med lock. Frys ner helt.