lördag 13 juli 2013

Beer can chicken - ölburkskyckling

Ölburkskyckling har blivit mer än omåttligt populärt de senaste åren. Det säljs tom ställningar för kycklingen att stå på (kan ni fatta?). För er som inte har testat än, så undrar jag - vad väntar ni på? Faran med att tillaga kyckling är att alltid att den antingen skall bli rå, eller överstekt och därmed torr och i båda fallen oätlig. Det första går att korrigera genom att slänga upp kycklingen på grillen en stund till, men har man fått den torr - ge den till hunden! Med denna metod får man kycklingen så mör att man knappt kan tro det. Skinnet blir ypperligt frasigt och köttet så saftigt att att det bokstavligen droppar från det.

Beer can chicken 4-5 port

1 kyckling
1 skvätt olivolja
salt
peppar
rivet citronskal
1 st 33 cl ölburk med öl i
Ringla över olivolja på kycklingen och krydda den.

Förbered grillen. När kolet har blivit lite grått och det inte glöder för full hals, skrapar du kolet åt sidorna så att det bildar en ring och lämnar mittensektionen tom. Ställ ner en aluminiumform och så på med gallret. Häll upp ungefär ½ av ölen i ett glas. Trä på kycklingen på ölburken och ställ mitt på gallret så att ev. dropprester hamnar i aluminiumformen. På med grillocket och låt grillas drygt 45 min. Se till att ventilerna på grillocket är öppna och grillen bör hålla ca 200°C.

Drick din öl ur glaset.

Kontrollera om kycklingen är klar genom att skära lite i lårbenet. Saften får inte vara rosa och benen skall vara genomstekta.