tisdag 11 juni 2013

Wok med grillad flankstek

En fräsch rätt med mycket grönsaker och gott och saftigt kött. Grönsakerna kan du woka i en panna på grillen, eller så steker du allt i stekpannan. Det funkar ju också. Bli inte skrämd av den långa ingrediens listan, det mesta är sånt man har hemma, eller som finns att köpa i det vanliga butiksutbudet.
Wok med grillad flankstek 4-5 port

1 flankstek (ca 700 gram)

Marinad:
1 lime, juicen
1 dl öl
1 dl soya
1 msk riven ingefära

ca 400 g äggnudlar

2 röda paprikor
6 champinjoner
2 nävar sockerärtor
½ purjolök
1 vitkålsblad
1 hackad vitlök
2 msk fisksås
1 dl chilisås

Topping:
sesamfrön
(thaibasilika)
Börja med att marinera flanksteken i marinaden. Låt stå minst 1 timma, men gärna över natten. Ta ut köttet och klappa det torrt. Spara marinaden. Bryn flanksteken på båda sidorna och stek/grilla sedan på lägre värme, tills den är rosa och fin inuti (med termometer ca 65°C). Du låter köttet vila medan du förbereder resten.

Äggnudlarna tillreder du enligt instruktionerna på förpackningen. Oftast räcker det att hälla på kokande vatten och låta stå i dryga 5 minuter.

Grönsakerna har du tvättat och skurit i ätvänliga bitar. Stek paprika och champinjoner tills de är krispiga och fina. Ös på med övriga grönsaker och stek lite kort. Häll på marinaden från köttet, samt vitlök, fisksås och chilisås. Låt koka upp och ta av från värmen.

Lägg upp med nudlar i botten, grönsaker och toppa med flanksteken skivad i tunna skivor. Strö på sesamfrön och kanske några rivna blad av thaibasilika.