söndag 2 juni 2013

Valnötsbröd

Detta brödet är det jag oftast bakar hemma, men inget recept har dykt upp än, för att jag oftast bakar det på känn. Det här receptet har inte bara hela valnötter i degen, jag har även i mixade valnötter, för att få en god valnötssmak i hela brödet. Precis som i receptet för mandelbrödet, där jag har i pulpan efter mandelmjölk, blötläggs nötterna.
Valnötsbröd - 1 boule

300 g aktiv surdeg
700 g vatten
800 g vetemjöl
300 g rågmjöl
(eller ersätt båda mjölsorterna med 1,1 kg rågsikt)
150 g valnötter
1 msk honung
30 g salt
Se till att du har en matad surdeg, som bubblar aktivt. Den skall ha varit matad för ca 8 timmar sedan. Valnötterna lägger du i blöt i ca 8 timmar innan bakningen.

Mixa med stavmixer 50 g blötlagda valnötter med honungen och någon deciliter av vattnet. Mät upp de övriga ingredienserna. Rör ihop allt utom de hela valnötterna till en deg och låt degen autolysa (vila) i en timma. Spara en liten bit deg (levain) till nästa bak. Bred ut resten av degen på bakbordet och strö på valnötterna över. Vik ihop och knåda kort (se filmsnutt med fransk knådmetod här), olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 3-4 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma för att få upp höjden på degen.

Forma brödet till ett runt bröd och låt jäsa ytterligare 1½ timme i rumstemperatur. Ugnen värmer du till 250°C. Snitta brödet och lägg in det i ugnen, gärna på en het baksten och med vatten i en ugnsfast form i botten på ugnen, som sprider ånga.

 Baka av i ugnen. Efter ca 15 minuter kan du ha fått nog med färg, sänk då till 200°C. Brödet är klart efter ca 45-50 minuter i ugnen. När det är klart skall det vara 92-96°C inuti.  Låt brödet svalna på galler innan du skär upp det.

Brödet kommer anta en något lila färg pga de mixade valnötterna.