Ruccola pesto
70 g ruccola sallat
70 g naturella pistagenötter
100 g finriven pecorino ost
1 vitlöksklyfta
1½ dl olivolja
(ev. ½ dl vatten)
salt
Se till att få tag på osaltade/naturella pistagenötter, gärna utan det hårda skalet. Lägg pistagenötterna i blöt över natten. De kommer ha svällt upp märkbart. Koka upp pistagenötterna, låt sjuda ca 5 min och spola dem sedan i kallt vatten. Ta av det bruna skalet.
Lägg alla ingredienserna i en bunke. Se till att osten inte ligger överst, utan i något mellanlager innan du sätter igång stavmixern. Osten kladdar gärna fast i rotorbladen och då får man pilla loss. Skulle massan bli för trög tillsätter du lite vatten. Smaka av sältan.
Ruccola pesto kan du vända ner i kokt pasta, eller lägga som täcke på ugnsbakad fisk enligt nedan.
Vad gott med ruccola i! Och pecorino som är så got...
SvaraRaderaMen vad bra att jag kikade in här hos dig (det var ett tag sedan sist). Älskar pesto men det är helt omöjligt att hitta obesprutat basilika där jag bor vintertid. Ruccola det finns det däremot gott om så måste absolut prova att göra en ruccolapesto bums. Ruccola har ju en smak med "karaktär" så att säga, så det kan ju bli så gott som helst.
SvaraRaderaHa det fint!!/Annelie
Det var länge sedan. Ruccolapesto ger väldigt mycket smak, speciellt med denna självodlade ruccola. Den blir nog rejält mildare med butiksköpta blad. Ha det gott.
Radera