onsdag 15 maj 2013

Havrerutor

Jag äter alltid frukost på jobbet medan jag jobbar vid datorn. Ett perfekt frukostbröd i portionsstorlek som inte smular över hela tangentbordet är att föredra och som håller mig mätt. Havrerutor it is!
Havrerutor - 16-18 st

400 g aktiv surdeg
800 g ljummen mjölk
200 g havregryn
900 g vetemjöl
200 g grahamsmjöl
1 dl rapsolja
(½ dl sirap)
30 g salt

Topping:
lite vatten i sprayflaska
1 dl havregryn

Se till att du har en matad surdeg, som bubblar aktivt. Den skall ha varit matad för ca 8 timmar sedan.

Mät upp ingredienserna. Rör ihop till en deg och låt nu degen autolysa (vila) i en timma. Knåda kort (se filmsnutt med fransk knådmetod här), olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 3-4 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma för att få upp höjden på degen.

Spara en liten bit deg (levain) till nästa bak. Vänd upp resten av degen på ett mjölat bakbord, dela i två delar. Varje del plattar du ut till en fyrkant, eller rektangel. Använd en degskrapa och snitta ut 8-9 rutor. För över till ett bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 1½ timme i rumstemperatur. Spraya bröden med vatten, strö på havregryn och spraya igen. Detta för att havregrynen skall fästa så bra som möjligt.

Ugnen värmer du till 225°C. Bröden tar ca 15-20 minuter att baka av i ugnen. Ta ut dem när de har blivit bruna och fina.