torsdag 9 maj 2013

Crème brûlée

Crème brûlée är en klassiker och dessutom väldigt lätt att göra. Jag har provat otaliga recept både med hela ägg och med enbart äggulor och tycker att detta receptet ger den absolut godaste puddingen. Släng inte vitorna, frys ner dem så har du till annat trevligt.
Crème brûlée - 8 port

3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3/4 dl socker
1 msk vaniljsocker
6 äggulor

Topping:
3/4 dl råsocker
Häll upp grädde, mjölk, socker och vaniljsocker i en kastrull. Låt koka upp. I en bunke har du separerat äggulorna från vitorna. Häll den heta mjölkblandningen över äggulorna lite i taget och vispa frenetiskt. Ta fram 8 st formar (mina rymmer ca 1 dl) och ställ dem i en ugnsfast form. Häll upp krämen. Häll kokande vatten i formen så att portionsformarna står blött. Ställ in formen i ugnen på 150°C och baka i 30 min. Låt svalna och ställ formarna i kylen i 2 timmar. Strö på råsocker och ställ formarna under grillen i ugnen i 2-3 minuter. Passa noga. Sockret skall bara smälta och bubbla lite lätt.

Receptet kommer ur boken Under valnötsträdet av Anna och Fanny Bergenström.