lördag 20 april 2013

Tarte aux pommes - Äppeltarte

En gudomligt god äppletarte är aldrig fel. Hittar du några syrliga svenska äpplen i affären så välj gärna dem. Denna tarten kan inte smaka mycket med de smaklösa plastäpplena som finns året runt.

Tarte de pommes - 8-10 personer

200 g äpplemos/äpplekompott
2-3 äpplen
50 g smör
1 msk råsocker

Pajdeg
260 g mjöl
150 g smör
½ tsk salt
1 msk socker
1 dl kallt vatten

Knåda ihop pajdegen och låt vila 2 timmar i kylskåpet. Knåda degen så att den blir formbar. Kavla ut den på mjölat bakbord.

Jag använder en form på 28 cm i diameter. Lägg ut degen över formen så att den hänger över formen något. Skär bort det som blir för mycket.

Picka degen med en gaffel, bred sedan ut äpplemoset på botten av formen. Lägg ut den tunt 
skivade äppleskivorna över moset. Pensla på det smälta smöret och strö på lite råsocker. 
Vik pajkanten över äpplena så att en stor del av den första äppelraden döljs.

Baka i ugnen på 200°C i ca 25 minuter. Låt svalna något innan du serverar den med tex. råvispad vaniljsås eller fin vaniljsås.