söndag 21 april 2013

Pan de Mie

Pan de Mie är det typiska sandwich brödet. Ärligt talat så är det ingenting jag föredrar, men familjen vill gärna ha varma mackor, toast och trekantiga snibbar att tugga på till frukost, så för deras skull gör jag det här vita, mjuka brödet. Själv vill jag gärna ha lite att tugga på, något med skorpa...

Pan de Mie - 2 limpor

Matningen:
300 g levain
200 g vetemjöl
100 g vatten

Bakningen:
Degen från ovan
1 kg vetemjöl
750 g mjölk
20 g salt
120 g rumsvarmt smör

Se till att din levain har stått i rumstemperatur (om du förvarar den i kylen) så att den är rumstempererad innan du börjar. Mata den och låt bubbla upp. Detta tar ca 8-10 timmar, eller fortare om du kanske bakade med den igår.

Blanda ihop levainen med alla de övriga ingredienserna utom smöret. Låt degen autolysa (vila) i en timma. Ta bort 300 g deg (levain) att baka med till nästa gång. Bred ut den kvarstående degen och klicka på smöret. Knåda in smöret ordentligt, tills degen har blivit smidig och elastisk (se filmsnutt med fransk knådmetod här). Olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 3. Vik ihop degen efter varje hel timma.

Ta fram 2 st rektangulära bakformar om 1½ liter och smöra dem ordentligt. Vänd upp degen på bakbordet. Spara en liten bit deg (levain) till nästa bak och dela resten i två bitar. Rulla ihop till limpor och lägg ner i formarna. Låt jäsa ytterligare 1-1½ timme i rumstemperatur. Ugnen värmer du till 250°C och sänker sedan till 225°C när du lagt in bröden. Formarna täcker du med ett bakplåtspapper, som du smort in med lite olja, så att inte bröden fastnar på det. På bakplåtspappret lägger du en tyngd, tex. en plåt och på plåten en ugnsfast form. Tyngden kommer få degen att trycka ihop sig i formen och få det typiska fyrkantiga utseendet. Bröden tar ca 40-50 minuter att baka av i ugnen. När bröden är klara skall de vara 92-96°C inuti. Du kan ta ut bröden ur formen de sista 10 minuterna. Formarna gör ofta bröden bleka. Låt bröden svalna på galler innan du skär upp dem.