lördag 23 mars 2013

Tiramisu

Vad kan vara bättre att servera på Earth Hour Day än en dessert som inte behöver tillagas? Traditionellt sätt använder man alltid mascarpone till Tiramisu, men jag föredrar kvarg. Mascarpone görs på grädde och blir väldigt mastigt. Dessutom saknar den helt kvargens friskhet och detta är A och O i en mastig dessert. Många gillar inte Tiramisu för att de inte tycker om blött bröd. Får man en bit Tiramisu med blöta kex, vet man att den har misslyckats. Kexen får endast doppas lätt i kaffe/cognacs blandningen - de får under inga omständigheter ges ett bad! Och kära läsare - glöm inte släcka kl: 20:30 ikväll!
Tiramisu - 10-12 port

3 ägg
100 g socker
2 dl grädde
300 g kvarg eller mascarpone
skal av 1 citron och saften av en ½
skal av 1 apelsin och saften av en ½
150-200 g savoiardi kex
1 dl kokkaffe
1/2 dl cognac
2 msk kakao
Separera äggen. Vispa vitorna till hårt skum. Vispa gulor och socker pösigt. Vispa grädden hårt. 
Riv ner citron och apelsinskal i äggblandningen och häll ner saften. Blanda ner kvarg eller mascarpone. Vänd försiktigt ner grädden och till sist vitorna. Smeten skall vara luftig och len. 

Blanda kaffe och cognac. Doppa hälften av kexen på ena 
sidan hastigt i kaffeblandningen. Lägg ut dem i botten av formen. 

Täck med hälften av smeten. Doppa resten av kexen i 
kaffeblandningen och täck med resten av smeten.
Låt stå i kylen i minst 4 timmar, eller helst till nästa dag. Klipp ut remsor av tex bakplåtspapper 
och gör ränder över smeten. Sikta över kakao och dra bort remsorna.