lördag 2 mars 2013

Petit choux med 3 olika fyllningar

Denna lilla bakelse brukade mamma göra ofta när jag var liten. Hon fyllde dem enkelt med fruktbitar och lite vispad grädde och brorsan kunde sätta i sig hur många som helst. Man också kan servera dem som förrätter - då utesluter man sockret i degen och fyller dem med någon smaskig stuvning.
Petit choux - 20 st

2½ dl vatten
125 g smör
1 nypa salt
1 msk socker
1 krm muskotnöt
150 g siktat mjöl
250 g ägg (ca 4 st)

Häll upp vatten i en kastrull ihop med alla kryddorna och låt smöret smälta i det. Så fort det kokar upp ställer du det åt sidan och häller i det siktade mjölet. Det är viktigt att sikta för att inte få mjölklumpar. Vispa energiskt med en träslev - det går även bra med en visp.
Lägg tillbaka kastrullen på spisen och låt puttra på medelvärme i ett par minuter. Rör hela tiden så att smeten inte fastnar. Så fort smeten börjar lossna från kastrullen och blir seg och håller ihop är den klar. Ta bort från spisen.

Knäck upp alla äggen i en skål och vänd kvickt ner ett i taget i den heta smeten. Rör om fort och energiskt med sleven. Degen måste fort suga upp ägget, annars blir det äggröra. Fortsätt tillsätta ett ägg i taget, tills alla äggen är iblandade. Smeten skall vara fast och len.

Häll upp smeten i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut golfbollsstora klickar på ett bakplåtspapper. De skall vara ca 5 cm i diameter och ca 2 cm höga. Lämna ett par centimeter mellan klickarna.

Baka i ugnen på 200°C i ca 30-40 minuter. De skal vara gyllenbruna och ha puffat upp till minst dubbel storlek.

Låt svalna. Skär dem sedan mitt itu och fyll med din favoritfyllning. Sikta över florsocker och förvara i kylskåpet tills det är dags att servera. OBS! Detta blir små petita bakelser - två tuggor och njutningen är stillad.

Exempel fyllningar:
Fyllningarna kan du göra ett par dagar i förväg och förvara i kylen.

1 sats Crème Pâtissière
med 3 dl vispad grädde
med 1 msk florsocker

1 sats Choklad- och hallonganache
med pistagekräm på toppen

Choklad- och hallonganache
100 g mörk choklad
100 g mjölk choklad
2 dl vispgrädde
60 g hallon
60 g smör

Smält chokladen i en skål ovanpå ett vattenbad. Chokladen skall vara 50°C när den är klar. Lägg åt sidan. Under tiden kokar du upp grädden. Puréa hallonen och blanda ner dem i grädden. Häll ner gräddblandningen lite i taget i chokladen. Rör runt med en slickepott eller visp hela tiden. Det blir först lite stelt och kladdigt, men sedan blir det en len massa. Lägg ner smöret i smeten och rör runt tills det har smält. Förvara ganachen i rumstemperatur i ett par timmar tills den har stelnat.

Pistagekräm
1 sats pistagemassa
2 dl vispad grädde

Vispa grädden och vänd ner lite pistagemassa i taget i grädden. Vänd försiktigt för att behålla fluffigheten.




 Fyllning: Crème Pâtissière och grädde.

Fyllning: Choklad- och hallonganache med pistagekräm på toppen.
 
Originalreceptet på petit choux smeten finns här.