tisdag 5 mars 2013

Muffinsmania

Denna månadens sötsak blir muffins och samtidigt damp det ner ett mail från 6-åringens fröken om en insamling för hemlösa. Muffins går snabbt att göra i mängder. Härligt - nu bakar vi inte bara för att göda våra redan mätta magar, utan för en vettig anledning. Bor du i Göteborg och har något du kan tänka dig donera eller bidra med till Soppköket är det bara att besöka Gustav Adolfs torg på söndag. Läs mer om Soppköket och är du upptagen på söndag, blir det fler tillfällen under våren.

Grundrecept muffins:
2 ägg
1½ dl sirap
1½ dl filmjölk
50-100 g smält smör
180 g vetemjöl
1½ tsk bakpulver

Vispa ihop ägg och sirap. Vänd ner filmjölk och smält smör. Rör ihop mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Baka på 200°C ca 20 min.

Fibermuffins med hallon - 12 st

Byt ut 60 g (1 dl) av vetemjölet till grahamsvetemjöl i grundreceptet. Kör med enbart 50 g smör - dessa skall bli något av hälsomuffins.
+ 12-24 hallon som du sticker ner 1-2 av i varje muffins








Rabarbermuffins med kokosströ - 12 st

Gör smeten enligt grundreceptet med 100 g smör.
½ rabarberstjälk + 1 msk socker, skärs i bitar och kokas 5 minuter. Ta en tesked rabarberkompott och tryck ner i mitten på muffinsen.
1 dl kokos - strös över muffinsarna













Choklad- och valnötsmuffins - 12 st

Gör smeten enligt grundreceptet med 100 g smör. Tillsätt 3 msk kakaopulver ihop med mjölet. + 1 näve grovt krossade valnötter - strös på över. Jag blandar inte ner dessa i smeten - alla gillar inte nötter, det blir lättare att plocka bort om man är i desperat behov av choklad :)