fredag 22 februari 2013

Crêpes med räkstuvning

Crêpes hör lite till 60-talet och är nu tillbaka i våra kök med stor framfart. Det är mycket retro som gäller nu och varför inte? Det är bara att damma av mammas gamla kokböcker och se om det finns något roligt i dem. Fotografierna kanske inte alltid är så lockande, men man får skapa sig en egen bild och våga prova. Crêpes är ju inte så läskigt - bara en pannkaka med något gott i. Jag är usel på att lägga upp maten sexigt på tallriken - ni får helt enkelt tro på mig - detta är väldans gott.


Crêpes med räkstuvning - 10 st

Tunna crêpes:
3 ägg
1 dl grädde
1 dl kolsyrat vatten
40 g vetemjöl
25 g smör
+ 1-2 nävar riven parmesanost

Räkstuvning:
700 g räkor
50 g smör
3 msk vetemjöl

3/4 dl fiskbuljong
3 dl grädde
1 msk cognac
1 tsk hackad dill
salt
1 krm cayennepeppar

Vispa ihop ägg och grädde. Vänd ner vetemjölet och vispa ner i äggsmeten. Tillsätt vatten och smält smör. Grädda 10 st tunna och frasiga pannkakor.

Skala räkorna och hacka dem lite grovt. Smält smöret på medelvärme och häll på mjölet som du vispar och låter brynas lite lätt. Späd med buljong och sedan grädde. Vispa ordentligt så att det inte blir några klumpar och låt puttra 3-5 minuter. Smaksätt med cognac, krydda med dill, salt och cayennepeppar. Smaka av. Vänd till sist ner de hackade räkorna, som inte skall koka med i såsen.

Lägg en rejäl klick stuvning på varje pannkaka och rulla ihop, vik till ett kuvert (2 vik) eller bara vik ihop 1 vik. Lägg pannkakorna i en smord ugnsfast form. Strö över parmesanost och ställ dem högt i ugnen på 225°C. Gratinera dem i ugnen ca 5-10 minuter, tills osten har smält.