onsdag 30 januari 2013

Hemmagjort vaniljsocker

Visste du att vanligt vanillinsocker sällan innehåller någon riktig vanilj? Vanillinet tillverkas av rötad gran och man kan ju anta att det är högsäsong på tillverkningen nu när julgranarna är utslängda ur husen. Att göra eget vaniljsocker är billigt och så lätt att du kommer undra varför du någonsin köpt det i butiken.

Vaniljsocker - 500 g

½ kg socker
1 vaniljstång

Ta en burk som håller lufttätt och häll upp sockret. Tryck ner vaniljstången. Locket på och glöm bort i 30 dagar.

När du nu öppnar locket kommer du känna en fantastisk doft. Ta fram din blender. Häll upp socker och bryt gärna ner vaniljstången i bitar. Mixa ordentligt så att sockret pulvriseras ihop med stången.

Du kommer få små svarta prickar och smulor i vaniljsockret. Allt är ätbart och nu har du äkta vaniljsocker! Förvara i en tätslutande burk.

Använder du enbart fröna av vaniljstången när du bakar kan du använda stången till att göra vaniljsocker. Släng aldrig stången.

1 kommentar:

  1. Måste köpa hem vaniljstång och prova detta, låter ju idiotenkelt.
    Stort tack för receptet på Tartarsås!!!!!

    SvaraRadera