fredag 23 november 2012

Rindgulasch

Den här otroligt smakrika grytan hittade jag i en tysk damtidning från 80-talet. Jag har lagat den många gånger och varierar den med att ha med champinjoner, röd och gul paprika. Man tar vad man har i kylskåpet helt enkelt. 

Rindgulasch - (6 port)

3 lökar, skivade
3 vitlöksklyftor, pressade
150 g rökt fläsk/pancetta i små bitar
1½ kg nötkött i 3 cm stora bitar
3 msk smör
2 tsk paprikapulver
3 msk tomatpuré
1 l oxbuljong
rivet skal från 1 citron
1 gul paprika, tränad
1 röd paprika, tärnad
200 g champinjoner, skurna
lite mejram
salt
peppar


Stek köttet i omgångar, låt brynas väl. Stekfärgen avgör smaken i grytan. Ingen färg – ingen smak. Såsen blir också mörkare om köttet bryns ordentligt. Lägg över allt i en skål. Stek löken, vitlöken och fläsket.
Inte klar än

Glansig och klar.
Löken skall bli mjuk och glansig. Lägg över köttet. Strö över paprika pulver. Blanda ut tomatpurén med buljongen och häll över köttet.
Strö över citronskalet. Lägg gärna på ett bakplåtspapper mellan grytan och locket, för att behålla vätska.

 Värm ugnen till 175°C. Ställ i ugnen och och låt koka i ca 2-3 timmar tills köttet är mjukt.

Nu har det kokat ihop till en tjock och mustig gryta
Stek champinjonerna för sig. När grytan blivit klar häller du dessa över köttet tillsammans med paprikan. Låt puttra ca 5 min. Serveras med pasta eller kokt potatis. Eller varför inte en heltysk upplevelse med knödel eller kartoffelklöße till?
Se nästa inlägg för recept på Kartoffelklöße