fredag 16 november 2012

Kroatisk mat

Finns det egentligen något som kan kallas för typiskt kroatisk mat? Frågar man en svensk så blir ju svaret oftast čevapčići, men det äter man på hela Balkan, så typiskt kroatiskt är det ju inte. Norra Kroatien har under århundraden legat under det Österrike-Ungerska kejsardömet, Adriatiska kusten har varit mer eller mindre italiensk och Bosnien Hercegovina har tillhört turkarna. Detta innebär att man i norr gärna äter gulasch, korv och surkål. Vid kusten blir det italian couisine och österrut gärna burek och sarma. Kroatisk mat kanske inte har någon egen stark identitet, men den har en mat rikedom utan dess like.
Helgrillad gris
Min släkt kommer ursprungligen från Dalmatien, som ligger vid kusten. Av den anledning valde jag att döpa bloggen till just Dalmatian Mom. Visst hämtar man inspiration från många olika kök, men det köket man känner sig mest bekväm i är nog där man först utvecklade sina smaklökar.
Fasters bröd
Utan bra råvaror – ingen god mat. En familj som är självförsörjande med egna djur, ägg, spannmål och grönsaker behöver inte fundera länge på detta. Skall det vara fullkomligt omöjligt att ha det likadant i storstaden?


Här lagar faster maten på öppen eld. Även brödet ovan är bakat här. Egenodlad potatis och kalvkött från gården.