torsdag 29 november 2012

Hur man saktar ner jäsningen

Många hoppar över bakningen för att jäsningen tar sådan tid. Man skall iväg någonstans och inser att man inte hinner vara hemma för att dalta med degen. Men din bäste vän kylskåpet löser problemet åt dig. Man kan lätt sänka jästempot genom att låta degen jäsa kallare, eller ställa den varmare för att den skall jäsa fortare.
Nyknådad deg på jäsning
Det är svårt att ge en exakt tid för jäsintervallerna, då mycket beror på hur stark surdegen, levainen eller jästen är eller hur varm/kall degen är vid start av jäsning. Tappar man tiden helt kan man alltid slå ner en halvjäst deg och låta den börja jäsa på nytt.

Har du ett förråd, garage eller annat lite kallare utrymme så mät temperaturen där. Ligger den runt 16°C är din lycka gjord. Kylskåpet bör hålla runt 5-6°C.

Ställer du degen i 16°C, har den jäst klart efter 5-6 timmar.

Ställer du den kylskåpskallt, är den klar efter 8-10 timmar.

Ett bröd bör jäsa minst två gånger, en gång efter att degen har fogats samman och en gång efter att man format brödet. Jag kan inte rekommendera att båda jäsningarna sker i kylskåpet. Reslutatet har blivit att bröden blir lite tunga. Jag låter enbart den ena av jäsningarna ske i kylskåpet och då helst när bröden har formats. Låt aldrig degen jäsa mer än 12 timmar i kylen.
Färdigjäst deg - full av bubblor
Att kylskåpsjäsa ett levainbröd är näst intill ett måste. Den långsamma jäsningen ger all smak åt brödet.

Bakar man med jäst, så skall man ha i minimalt med jäst och låta degen jäsa längre istället. Ovan angivelser för kallare jäsning bör även gälla för sådana degar.

Jäser du bröden i kylskåpet låter du dem bli lite rumstempererade innan du snittar dem och lägger in dem i ugnen.