lördag 24 november 2012

Hemmagjord sushi

6-åringen har beställt "chuchi", som hon kallar det och då är det bara att göra. Jag kör inte på något sätt strikt japanskt utan använder västkustspecialitéer istället. Skall man använda rå fisk skall man frysa den på -18°C i 3-5 dagar. Gillar man inte rå fisk, så använder man inte rå fisk. Köp inget dyrt sushiris utan använd vanligt grötris. Istället för wasabi så använder jag pepparrot eller cayennepeppar. Ta gärna barnen till hjälp att skära grönsaker eller till att forma nigiribitarna (risjärparna). Det är lite pilligt, men otroligt kul. Lägg på det du tycker om, så blir det gott.
Västkustsushi - ca 40 bitar

6 dl grötris
½ dl risvinäger
1 msk socker
1 tsk salt

Fyllningar/topping
3 noriblad
2 msk pepparrotsvisp
250 g räkor
1 krm cayennepeppar
6 kokta havskräftor
1 vitlingfilé
½ avokado
1 bit gurka
1 bit purjolök

Panering
1 liten rödspätta
1 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl ströbröd

Topping
1-2 dl ljus soya
1 dl oskalade sesamfrön
Inlagd ingefära (tunt skivad)

Börja med risvinägerlagen. Häll risvinäger i en kastrull, tillsammans med socker och salt. Lagen skall inte koka. Värm så att sockret och saltet smälter. Låt svalna.
Skölj riset tills vattnet är helt klart. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.


När riset är färdigkokt häller du upp det i en stor vid skål, häller över risvinägern och rör försiktigt. Låt svalna till fingervarmt.

Rosta sesamfröna försiktigt i en stekpanna. De skall bara bli lite lätt gyllenbruna. Servera på bordet i ett litet bred skål, häll upp soya i en annan och inlagd ingefära i en tredje.

Skala räkor och kräftor. Skalen sparar du till fiskbuljong så klart.


Hacka räkorna grovt och strö på cayennepeppar, det går också bra att använda vanlig chili.

Skiva vitlingfilén så att de passar till nigiribitarna.

Skär gurkan och purjolöken till stavar. Mät efter noribladen.

Skär avokadon till skivor som passar nigiribitarna.

Makirullar:
Fukta noribladen lite lätt.

Lägg på ris ända ut i kanterna förutom en centimeter längst fram.

Trava på fyllning, här blir det cayennemarinerade räkor med gurka och purjolök.

Använd sushimatta, kökshandduk eller, som här, tallriksunderlägg. Linda fasta rullar och pressa lätt med mattan. Remsan längst fram på noribladet fuktas med vatten och pressa lätt ovanpå den så att bladet klistrar fast sig. Gör man för lösa rullar kommer all fyllning ramla ut när du skär.

Makirullarna skärs ca 1½ cm höga. Gör dem inte för tunna, för då faller de isär.

Panering:

Ta 4 små filéer från rödspätta. Lägg upp mjöl och ströbröd på varsitt fat. Vispa ägg i djup tallrik. Doppa fisken i denna ordningen: mjöl, ägg, ströbröd.
Värm matolja i stekpanna och stek spättan gyllenbrun. Den panerade spättan använder jag både på nigiribitarna och i makirullarna ihop med gurka och purjolök.


Nigiribitar:
Forma risjärpar. Här är det 7-åringen som har fått äran att forma dem. Se till att dina händer är fuktiga, kläm hårt så håller riset ihop. De skall vara stora som munsbitar.

Lägg på havskräfta, skivad vitling, avokado och panerad spätta.

Dekorera bitarna med sesamfrön. Ät bitarna genom att lägga en bit ingefära på
toppen, doppa dem i soya och sesamfrön.
Barnanpassade pinnar
Växla fyllningarna och toppingen efter vad du tycker om. Man kan använda rå fisk som lax, tonfisk, matjesill, rökt makrill, röd och gul paprika, chilimarinerade pilgrimsmusslor, rökt eller gravad lax, rödlök, gräslök etc.