lördag 24 november 2012

Filéa plattfisk


Till sushin i föregående inlägg använde jag rödspätta, som är en plattfisk. Plattfisk rensas lite annorlunda än andra fiskar av anatomiska anledningar.
Börja med att klippa av sidofenorna.

Stick in kniven vid huvudet och dra kniven utmed kanten, så att skinnet lossnar från köttet. 
Gör detta både på över och under sidan.

Skär av huvudet, så stör det inte.

 
Skär loss skinnet intill huvudet, akta så att du inte skadar filéerna. Snurra fast skinnet runt kniven och rulla kniven nedåt så att du drar med skinnet. Gör samma sak på andra sidan.

Och vips har du flått fisken.

Nu kan du steka fisken, som den är i smör och servera med kokt potatis och grönsaker.


Eller så skär du ut filéer. Man kan antingen skära ut hela ovansidan som en filé, eller som här, till 2 filéer, då jag använde denna fisken till sushi.

Fiskhuvudet och skelettet använder du i fiskbuljong. Frys ner skrovet om du inte tänker göra buljong med en gång.